Terug naar overzicht

Waarom een accurate waardebepaling van uw eigendom cruciaal is

13 augustus 2024
Vastgoed neemt een prominente plaats in het leven van de Belgen in, aangezien het wordt gekocht, verkocht, geschonken en geërfd. het bepalen van de juiste waarde voor uw eigendom is essentieel om mogelijke problemen met de fiscis te vermijden. Deze blog onderzoekt in welke situatues een nauwkeurige waardeschatting van uw vastgoed van groot belang is.

Waardebepaling en hypothecaire Leningen

Vanaf 1 januari 2022 voeren banken systematisch een schatting uit om het maximumbedrag van een hypothecaire lening te bepalen. Deze schatting kan gedaan worden door een erkende schatter ter plaatse of met behulp van een statistisch model. Een bank wenst natuurlijk ook zekerheid omtrent de waarde van het vastgoed, alsook omtrent de terugbetalingscapaciteit van de lening door de kopers van de eigendom.
 
M VASTGOED - HEULE

Verkoop van vastgoed

Bij het bepalen van een verkoopprijs voor uw woning kunt u zelf een inschatting maken. Belangrijk hierbij is realisme, waarbij het nuttig is informatie in te winnen over vergelijkbare woningprijzen in uw regio. Verschillende methoden, zoals online tools of landmeter-experts, kunnen worden ingezet voor een nauwkeurige prijsbepaling.
Bij Mvastgoed wordt een gratis schatting aangeboden. Hiermee willen we uw onroerend goed naar waarde schatten en u onze eerlijke opinie meedelen zodat u met en gerust hart verdere beslissingen kan nemen.


 

Aankoop van vastgoed

Ook bij de aankoop van een pand is het belangrijk om de waarde goed te kennen. Indien u zich hier niet over informeert, kan dit leiden tot het betalen van een te hoge aankoopprijs, wat natuurlijk de bedoeling niet is. Een goede begeleiding van u als klant staat centraal bij Mvastgoed. Dergelijke toestanden willen wij dan ook koste wat kost vermijden zodat u met een tevreden gevoel uw nieuwe stekje kan inrichten.
 

Het verkrijgen van vastgoed als erfenis

Bij het erven van vastgoed is het cruciaal de waarde correct te schatten om problemen met de belastingdienst, bij aangifte hiervan, te vermijden. Een correcte waardering is essentieel, aangezien de toezichthoudende instanties gedurende twee jaar kunnen controleren en boetes kan opleggen bij een tekortschatting van het onroerend goed. Hoe groter deze tekortschatting, hoe hoger de uiteindelijke boete zal zijn. De percentages variëren van 5% tot 20% boete.
 
M VASTGOED - HEULE

Wat met de erfovereenkomst?

Een erfovereenkomst is een officieel document waarin gezinsleden in rechte lijn afspraken en regelingen vastleggen inzake de nalatenschap. Vooraleer deze afspraken kunnen besproken, dient er natuurlijk een waarde gekleefd te worden op de bezittingen, alsook de onroerende goederen.
 

Het verkrijgen van vastgoed als schenking

Bij schenkingen van vastgoed is een formele schatting niet verplicht, maar de fiscus kan de waarde controleren en betwisten, net zoals bij het erven van vastgoed. Denk dus zeker twee keer na voordat u de waarde opgeeft van het te schenken onroerend goed, om problemen achteraf te vermijden.

Scheiding en huwelijkscontract

Bij echtscheidingen kan een schatting nodig zijn, omdat hier de een de ander bijvoorbeeld kan uitkopen. Natuurlijk als de gemeenschappelijke woonst zal te koop gesteld worden, is een waardebepaling vanzelfsprekend. Bij een scheiding is een schatting van het onroerend goed of de verschillende onroerende goederen dus cruciaal. Men kan er niet onderuit geraken.
Bij huwelijkscontracten is het van belang de actuele waarde van ingebracht vastgoed te bepalen. Dit is het geval wanneer een persoon zich inkoopt bij zijn/haar partner die al een onroerend goed bezit en ook eigenaar wenst te worden.
 
M VASTGOED - HEULE

Conclusie

Het correct schatten van de waarde van vastgoed is een cruciale stap in verschillende levenssituaties, variërend van aankoop en verkoop van je huis tot erfenis, schenking en echtscheiding. Het waarborgt niet alleen een soepele financiële afhandeling, maar voorkomt ook mogelijke juridische complicaties met de fiscus. Het is daarom aan te raden om bij elke transactie met vastgoed zorgvuldig de waarde te bepalen zodat negatieve aanvaringen zich niet voordoen.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp, neem gerust contact op via het telefoonnummer 056 190 100.
Wij staan u graag te woord!
 
M VASTGOED - HEULE

Gerelateerde artikelen