Terug naar overzicht

Regenwaterputten: nieuwe richtlijnen voor Vlaanderen

20 maart 2023

Wat zijn de voordelen van het gebruik van regenwaterputten en wat zijn de vereisten voor het plaatsen ervan in jouw regio? Lees verder om erachter te komen.

Regenwaterput plaatsen: verplichtingen en voordelen

In België is er steeds meer aandacht voor mogelijke grondwatertekorten. Dit heeft uiteraard een grote impact op ons drinkwater. Om deze tekorten aan te pakken, wordt het plaatsen van een regenwaterput steeds belangrijker. In dit artikel bespreken we waarom het hergebruiken van regenwater zo belangrijk is en wat de verplichtingen zijn in verschillende regio’s. 

Waarom is het belangrijk om regenwater te hergebruiken?

Veel mensen gebruiken drinkbaar water voor activiteiten die geen drinkwater vereisen, zoals het wassen van auto's of het besproeien van planten in de tuin. In heel wat delen van de wereld is drinkwater echter een schaars goed geworden. Daarbij betaal je in België tussen de 4 en 6 euro per kubieke meter drinkwater. Door een deel van je waterverbruik te vervangen door regenwater via je dak(goten) kun je de helft besparen op je waterkosten.

Bovendien kampen we in België de laatste jaren steeds meer met grondwaterproblemen. Bij droog weer daalt de grondwaterstand, waardoor er minder water beschikbaar is voor mens, dier en planten. Ons drinkwater wordt namelijk voor een groot deel uit grondwater gewonnen.

M VASTGOED - HEULE

Waarvoor kun je regenwater gebruiken?

Om sanitaire redenen mag je regenwater niet zomaar voor alles gebruiken. Drinken, koken, afwassen, douchen of baden is bijvoorbeeld niet toegestaan. Regenwater is echter perfect geschikt voor het doorspoelen van het toilet, schoonmaken, de wasmachine, het besproeien van de tuin en het wassen van de auto.

M VASTGOED - HEULE

Hoe groot moet een regenwaterput zijn?

Een vuistregel voor het bepalen van de ideale grootte van een regenwaterput is 50 liter per m² dakoppervlak. Als je een dak van 100 m² hebt, kies je dus best voor een put van minstens 5000 liter. Het is belangrijk om je regenwaterverbruik zo nauwkeurig mogelijk te schatten. Als je put te klein is, kom je in maanden met weinig regen mogelijk niet rond met het beschikbare regenwater. Als je put te groot is, kunnen vuildeeltjes die lang aan het oppervlak blijven drijven de kwaliteit van het water aantasten.

Verplichtingen in verschillende regio's

In Vlaanderen geldt sinds 2013 een regelgeving voor het plaatsen van regenwaterputten bij nieuwbouw of grondige verbouwingen van meer dan 40 m². Vanaf 2 oktober 2023 wordt deze regelgeving aangescherpt. Voor daken tot 80 m² is een regenwaterput van minstens 5.000 liter verplicht. Voor daken vanaf 80 m² moet je minstens 7.500 liter opvangcapaciteit hebben en bij daken vanaf 120 m² is dat minstens 10.000 liter.

M VASTGOED - HEULE

Naast bovenstaande geldende verplichtingen bij verbouwingen, zal je ook bij werken aan een bestaand watersysteem een regenwaterput dienen te voorzien. Tot slot worden ook de eisen met betrekking tot het laten infiltreren van regenwater in de bodem aangescherpt.

Het doel van deze maatregelen is om de druk op het grondwatersysteem te verlichten en de waterhuishouding in Vlaanderen te verbeteren. Maar het heeft ook voordelen voor de eigenaar van de woning. Door te investeren in een regenwaterput en infiltratievoorziening kan de waterfactuur flink omlaag en draagt men bij aan een duurzamere toekomst.

Wie volgt?

De vraag is nu of andere regio's in België het voorbeeld van Vlaanderen zullen volgen en gelijkaardige regelgeving zullen invoeren. Het is immers een maatregel die niet alleen een positief effect heeft op de waterhuishouding, maar ook bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Ongeacht eventuele verplichtingen is het in ieder geval altijd een goed idee om te investeren in een regenwaterput en het hergebruiken van regenwater. Het is goed voor de portemonnee, het milieu en draagt bij aan een duurzame toekomst.

Een woning kopen of verkopen M Vastgoed die onder deze nieuwe verplichting valt? Via onze M Renovatie service begeleiden we kopers en verkopers met alle technische vereisten aangaande verbouwingen / renovaties en de verkrijgbare premies. Contacteer onze vastgoedmakelaar voor vrijblijvend advies.

Vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen