Na de jarenlange prijsstijgingen is er eindelijk goed nieuws te melden wat de nieuwbouwprijzen betreft.
In het vierde kwartaal van 2023 vertoonden zowel nieuwbouwhuizen als -appartementen een stabilisatie in prijzen, wat een voorlopig einde markeert aan de voortdurende prijsstijgingen. Deze ontwikkeling werpt een nieuw licht op de dynamiek van de vastgoedmarkt, al is het ook belangrijk om de factoren die hieraan hebben bijgedragen uit te lichten.
Wat met de prijzen van nieuwbouwhuizen?
Voor een halfopen nieuwbouwwoning van 160 vierkante meter in Vlaanderen bedraagt de huidige prijs ongeveer 410.000 euro. Vergeleken met het derde kwartaal is er een bescheiden prijsdaling van 0,18 procent. Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling. Of dit de komende jaren de trend wordt, daar kan geen klaar en duidelijk antwoord op gegeven worden.
Wat met de prijzen van nieuwbouwappartementen?
In het laatste kwartaal van 2023 bleken nieuwbouwappartementen slechts beperkt duurder te worden. Voor een appartement van 95 vierkante meter in Vlaanderen bedraagt de actuele prijs 317.488 euro, wat een stijging van 1,16 procent vertegenwoordigt in één kwartaal. Vergeleken met vorige jaren, waarin de kwartaalstijgingen toch een stuk hoger lagen, is dit zeker een significante vaststelling.
Hoewel er kwartaal na kwartaal een stabilisatie zichtbaar is, laten de jaarlijkse cijfers nog steeds prijsstijgingen zien, weliswaar beperkt. Nieuwbouwhuizen werden afgelopen jaar 3,71 procent duurder en nieuwbouwappartementen stegen met 4,9 procent in Vlaanderen.
Invloed van de rente en bouwmaterialen
De stijging van de rente heeft lenen aanzienlijk duurder gemaakt, wat resulteerde in een afname van transacties in nieuwbouw. Belangrijk hierbij zijn ook de bouwkosten, die onder invloed van energiezuinig bouwen en de nasleep van de coronacrisis aanzienlijk stegen. Hoewel er sinds het tweede kwartaal van 2023 een stabilisatie van de bouwkosten merkbaar is, hebben deze factoren de betaalbaarheid negatief beïnvloed.
Met de rentedalingen begin 2024 kan de betaalbaarheid natuurlijk weer verbeteren wat zal leiden tot verhoging van de aantrekkelijkheid van nieuwbouwvastgoed.
Energiezuinigheid is prioriteit!
Sinds de energiecrisis tonen kopers een grotere interesse in energiezuinigheid. Dit wordt bevestigd door trends op de vastgoedmarkt, waar energieverslindende huizen goedkoper worden aangeboden sinds de invoering van de renovatieplicht in Vlaanderen.
Nieuwbouw is van nature energiezuinig, waardoor nieuwbouwwoningen praktisch altijd als aantrekkelijk worden ervaren door de potentiële kopers.
Een daling van de prijzen zou dus van harte welkom zijn!
Wenst u meer informatie,
contacteer ons of bel ons
056 190 100.