Terug naar overzicht

5 interessante én voordelige manieren om je huis energiezuiniger te maken voor de toekomst

2 april 2025
Het duurzaam maken van je woonst blijkt achteraf soms een dure aangelegenheid, maar met een slimme aanpak kun je zonder grote investeringen al veel besparen. Hieronder zijn vijf betaalbare oplossingen om je huis energiezuiniger te maken. Blijf zeker lezen want we lichten ook nog een grote troef toe om de haalbaarheid van de onderstaande manieren op een duidelijke en eenvoudige manier af te toetsen.

1. Beginnen bij het begin: isolatie

Een goed geïsoleerd huis bespaart energie en verhoogt het wooncomfort. Veel warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde muren, vloeren en daken. Door kleine ingrepen zoals het aanbrengen van tochtstrips, plaatsen van dakisolatie en het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing of hoogrendementsglas, kun je met beperkte kosten een groot verschil maken. Uiteraard toont het EPC aan welke de kritieke punten zijn van de woning en wat er dus moet aangepakt worden.

2. Slimme thermostaat voor efficiënter verwarmen

Een slimme thermostaat helpt je verwarmingssysteem efficiënter te beheren. Dit systeem neemt de gewoontes van gezinnen over en past de temperatuur automatisch aan, zodat er nooit onnodig energie verbruikt dient te worden. Ook deze maatregel zal de energiezuinigheid van het gebouw niet veranderen maar kan een aanzienlijke besparing opleveren wat dan wel weer goed is voor de portefeuille.
M VASTGOED - HEULE

3. Bespaar direct met energiezuinige verlichting

Deze maatregel spreekt vooral op het beperken van de energiefactuur maar is daardoor niet minder belangrijk. Overweeg zeker het vervangen van oude gloeilampen door LED-verlichting. LED-lampen verbruiken een pak minder energie en hebben ook een langere levensduur. Dit is een eenvoudige aanpassing maar kan wel een aanzienlijk bedrag besparen op termijn.

4. Op termijn besparen met zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen een grotere hap uit het budget nemen, kunnen ze je energierekening aanzienlijk verlagen en de waarde van je woning verhogen, alsook de energiezuinigheid en dus het EPC van uw woning sterk beïnvloeden. Deze investering dient u op een langere tijd te evalueren. Na ongeveer 10 jaar heeft u de kostprijs van de installatie terugverdiend afhankelijk van het investeringsbedrag en uw verbruik uiteraard.
M VASTGOED - HEULE

5. Kies voor een efficiënte verwarmingsoplossing

Overweeg de oude verwarmingsketel uit uw woning te verwijderen en te vervangen door een hoogrendementsketel of een warmtepomp.
  • Hoogrendementsketel: Werkt efficiënter dan een traditionele ketel en stoot minder CO2 uit. De gewenste temperatuur in huis wordt sneller bereikt, wat enkel maar voordeel opleverd.
  • Warmtepomp: Haalt warmte uit duurzame bronnen zoals de bodem, lucht of water en wordt aangedreven door elektriciteit. Hoewel de initiële investering hoger is, levert een warmtepomp op lange termijn een hoger rendement op en is veel ecologischer. Het kan ook interessant zijn om na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn indien u deze installatie wenst te plaatsen.

 

De Setle renovatietool – dé tool om uw renovatiekosten te berekenen

Wil je precies weten hoeveel het kost om je woning energiezuiniger te maken? Onze partner Setle biedt een handige renovatietool die helpt bij het plannen van verbouwingen.
Via publicaties op onze website kunnen renovatiekosten berekend worden op basis van de informatie in het EPC. Een indicatieve maar toch wel realistische kostprijs wordt voor u berekend, snel en eenvoudig. Het uitgewerkte rapport kan u downloaden en bij de hand houden zodat u hier steeds kan op terugvallen.

Conclusie

Je huis energiezuiniger maken kan op veel verschillende manieren. Met kleine aanpassingen bespaar je al veel op je energierekening. Wil je meer ondernemen? Overweeg dan andere mogelijkheden die misschien op korte termijn heel wat kosten maar u op lange termijn kunnen helpen om een duurzame gezinswoning te creëren. Setle kan u hierbij misschien verder helpen. 

Gerelateerde artikelen