Terug naar overzicht

Wat zijn de gevolgen van het snel doorverkopen van uw woning?

18 juli 2024
Ben je van plan om je recent aangekochte woning snel weer te verkopen? Verschillende levensgebeurtenissen kunnen deze beslissing beïnvloeden, zoals een carrièreswitch, een nieuwe partner, gezinsuitbreiding en meer. Maar wat zijn de financiële gevolgen van deze keuze toch wel drastische keuze?

 

Registratierechten bij oorspronkelijke aankoop

Veranderingen sinds 2022:

Op 1 januari 2022 zijn er veranderingen in de registratierechten. Het tarief daalt van 6% naar 3% voor de aankoop van je enige en eigen gezinswoning, op voorwaarde dat dit je enige eigendom is. Als je deze woning ook nog eens ingrijpend renoveert om energiezuinig te maken, wordt het tarief zelfs verlaagd tot 1%. Indien je een tweede woonst aankoopt moet er een registratiebelasting van 12% betaald worden.

Maar wat als je van plan bent je woning na de aankoop toch weer van de hand te doen?

 

Teruggave van de reeds vereffende registratierechten

Voorwaarden

Indien u uw woning kan verkopen en de akte kan verleden worden binnen de termijn van twee jaar, te rekenen vanaf de aktedatum van verkrijging van het onroerend goed, dan kan u 3/5 van de vereffende registratierechten terugkrijgen.
U diende bij de aankoop van de woning 12% registratiebelasting te betalen. Indien er sprake was van een verlaagd tarief, zoals 3% van de enige eigen woning komt u niet direct in aanmerking, maar toch kan u dit aanvragen.

Hetgeen wat u wel zal moeten doen om van de teruggave te kunnen genieten is aanvullende registratierechten betalen zodat u toch aan de 12% komt. Vanaf dan is er sprake van teruggave van registratierechten en worden de aanvullend betaalde rechten verrekend met de terug te geven registratierechten.
 

Belasting bij winst uit verkoop

Verkoopt u de woonst met winst, dan kan er in sommige gevallen meerwaardebelasting van toepassing zijn. Deze belasting bedraagt 16,5% waarbij ook de gemeentebelasting nog bijkomt. Echter, als u uw huidige gezinswoning inruilt voor een andere woning, betaal je deze belasting niet, op voorwaarde dat je er in het laatste jaar minstens 6 maanden hebt gewoond. Bij een tweede verblijf of een investeringspand moet je wel aangifte doen van de gemaakte winst.
 

Conclusie

Het snel doorverkopen van uw woning kan verschillende financiële gevolgen hebben, afhankelijk van factoren zoals teruggave van de betaalde registratiebelasting en meerwaardebelasting. Het is belangrijk om deze aspecten goed te begrijpen voordat u deze beslissing neemt aangezien ze toch wel grote gevolgen met zich kunnen meebrengen.

Wenst u meer informatie omtrent dit onderwerp, contacteer ons via het telefoonnummer 056 190 100.
Wij staan u graag te woord.
 

Gerelateerde artikelen