Terug naar overzicht

Is er een verschuiving gaande op de vastgoedmarkt?

18 februari 2025
In 2024 is er een opmerkelijke verschuiving op de Vlaamse vastgoedmarkt: in bijna de helft van de Vlaamse gemeenten zijn de huizenprijzen gedaald. Deze trendbreuk volgt op een lange periode van voortdurende prijsstijgingen. Volgens cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot) bedroeg de gemiddelde prijs van een huis in Vlaanderen in 2024 367.140 euro, een lichte stijging van 2,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Appartementen kenden een vergelijkbare stijging van 2,2%, met een gemiddelde prijs van 277.338 euro. Men kan dus spreken over een "stabilisatie van de prijzen" en deze cijfers wijzen op een mogelijke trendbreuk.

Prijsdalingen en hun oorzaken

Hoewel de algemene prijzen licht stegen, vertonen veel Vlaamse gemeenten een daling in huizenprijzen. Deze lokale prijsdalingen kunnen vaak worden toegeschreven aan specifieke factoren, zoals een beperkt aanbod of vraag, en de kwaliteit van de woningen. In landelijke gemeenten is de huizenkwaliteit soms minder, wat leidt tot prijsdalingen. Woningen met een slechte EPC-score (Energieprestatiecertificaat) verkopen moeilijker, waardoor er meer over de prijs wordt onderhandeld. Dit fenomeen is natuurlijk al veel langer zichtbaar in de vastgoedwereld.

Regionale verschillen in prijzen

De vastgoedprijzen variëren sterk per gemeente. In 2024 heroverde de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Martens-Latem de titel van duurste gemeente van Vlaanderen, met een gemiddelde huizenprijs van 908.530 euro. Dit maakt het de eerste Vlaamse gemeente waar de gemiddelde prijs de grens van 900.000 euro overschrijdt. Knokke-Heist volgt met een gemiddelde prijs van 895.429 euro voor een huis. Voor appartementen is Knokke-Heist de duurste gemeente, met een gemiddelde prijs van 667.939 euro. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de West-Vlaamse gemeente Menen, waar de gemiddelde prijs voor een huis 212.971 euro bedraagt en voor een appartement 131.406 euro.

Invloed van rentevoeten op de vastgoedmarkt

De toekomstige evolutie van de vastgoedprijzen hangt nauw samen met externe factoren, zoals de rentevoeten. Een daling van de rente kan potentiële kopers stimuleren, terwijl een stijging een remmend effect kan hebben. Wij hebben natuurlijk geen glazen bol maar tegelijk verwachten wij ook geen grote schommelingen in de vastgoedprijzen op korte termijn. Natuurlijk spelen internationale beslissingen ook mee, de vastgoedmarkt is hier ook gevoelig aan.

Wat in de toekomst?

De Vlaamse vastgoedmarkt bevindt zich momenteel in een fase van stabilisatie, met lokale prijsdalingen als gevolg in bijna de helft van de gemeenten. Deze ontwikkelingen worden door de hierboven aangehaalde zaken. Potentiële kopers en verkopers doen er goed aan om zowel lokale markttrends als bredere economische indicatoren nauwlettend te volgen bij het nemen van beslissingen zodat voor hen het zo gunstig mogelijke scenario kan plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen